تکثیر و آموزش اسبها از گذشته تاکنون پیشرفتهای بسیاری کرده و امروزه اسب های ورزشی از کیفیت قابل توجهی برخوردارند. ولی بايد بدانيم كه هيچ اسبی كامل نيست و در انتخاب اسب به نکاتی دقت کنیم.
.
همه ما اسب دوستان، رویای داشتن اسب کاملی را داریم، ولی پیدا کردن چنین اسبی ساده هم نیست. هنر آموزش اسب، شامل پی بردن به استعداد های اسب و پرورش آن است. در انتخاب یک اسب برای موردی خاص مثلا پرش یا کورس باید ابتدا تشخیص دهیم که این اسب چه مشکلات اخلاقی و یا اندامی دارد. برای تشخیص آن هم به سالها تجربه نیاز است.
.
با اینکه چهارچوب کلی تربیت اسب یکی است ، این نکته را هم باید بدانیم که آموزش هر اسب با اسب دیگر متفاوت است. به هرحال روشهایی درباره نحوه کار با اسب هایی که خوش اخلاق نیستند و یا نقصی در اندامشان هست وجود دارد. در مورد نقایص بدنی در مقاله ای دیگر صحبت کرده ایم و در اینجا به مشکلات خلق و خوی اسب می پردازیم.
.
اسب تنبل سوارکار را دیوانه می کند. اول باید مشخص کنیم که اسب ذاتا تنبل است یا این تنبلی دلایل دیگری دارد. مثلا ممکن است اسب بیش از حد چاق باشد یا بیمار بوده و یا اشاره های سوارکار را نمیفهمد.
بهتر است اسب تنبل را با یک اسب چالاک همراه کنیم . اگر او همچنان میل به حرکت نداشت، به او فشار بیشتری وارد کنیم حتی اگر لازم شد با ضربات شلاق ، اگر اسب اطاعت کرد باید او را نوازش کرد.
این تمرین باید تا آن جا که تکرار شود تا اسب منظور سوار را دریافته و اطاعت کند. مهم این است که سوار اسب را به حرکت وادار کند. او میبایست این فشارها را به مرور کاهش دهد تا اسب را نسبت به آنها بیتفاوت نشود.
.
چنانچه اسب در موقع خرید مشکلی داشته باشد، اصلاح مشکلات طبیعی اسب مشکل است. تجربه ثابت کرده است که علیرغم صرف وقت و تلاش مضاعف چنانچه موفقیتی هم حاصل شود، نهایتا مشکل نهفته خودنمایی خواهد کرد.
.
اسب های عصبی وقتی با موقعیتهای غیرمعمول مثل یک صدای بلند مواجه می شوند رم میکنند. می توان این گونه اسب ها را با نگهداری صحیح و با حوصله آرام کرد. اگر اسب در حرکت عصبی است و یا از اشیاء روی زمین رم میکند، آنوقت کار بسیار مشکل خواهد شد. تجربه نشان داده که این گونه اسب ها هیچوقت کاملا آرامش پیدا نمیکنند.
مربی ها معمولا ترجیح میدهند با اسبی سرحال، اگر چه کمی عصبی و نگران کار کنند تا اسبی تنبل. سوار کار بیحوصله هیچگاه نباید اسب عصبی سوار شود. ولی این اسبها برای سوارکارهای با حوصله که روی اسب آرام هستند و حرکات اضافه ای ندارند عالی هستند. چون این اسبها کمترین فشار را نیاز دارند.
.
این گونه اسبی بسیار توانا هست ولی مایل نیست آنها را در خدمت سوار کار بیتفاوت بگذارد. نکته این جاست که اگر اسب پی ببرد که سوارکار آنقدرها خبره نیست، به سرعت لجبازی را نشان داده و سردست میزند.
این اسب سوارکاری لازم دارد که به زین چسبیده و بدون این که اسب اجازه نافرمانی بدهد او را به جلو هدایت کند. به محض اطاعت اسب، سوار باید او را نوازش کرده و اطمینان اسب را جلب کند. به محض این که سوار احساس کند اسب میخواهد رم کند و یا سردست بزند، باید یکی از دست ها را کشیده و مانع حرکت او شود و دقت کند که حرکت طولانی نباشد، چه ممکن است اسب روی سوارکار بغلتد.
منبع: بیتوته دات کام
.
همچنین بخوانید:
محل نگهداری اسب |
نژاد اسب: ترکمن |
تولید مثل اسب |